Banca Mondială va oferi R. Moldova un suport financiar în valoare de 40 mil. USD. Banii vor fi oferiți pentru susținerea eforturilor Guvernului de a acorda asistență refugiaților și gospodăriilor casnice în contextul consecințelor invaziei Rusiei în Ucraina.

Decizia a fost luată de Consiliul Directorilor Executivi al Grupului Băncii Mondiale.

„După o recesiune în 2022 și o redresare lentă în 2023, pentru 2024 se anticipează o revigorare economică modestă susținută de redresarea veniturilor gospodăriilor casnice. Operațiunea de politici de dezvoltare își propune drept scop să susțină obiectivele pe termen scurt ale guvernului de a continua acordarea de asistență celor mai vulnerabili, inclusiv prin consolidarea programului de siguranță socială”, se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale.

Printre beneficiari se vor număra cei care sprijină participarea refugiaților și a femeilor pe piața muncii, și prin ajutorarea familiilor vulnerabile și a celor care găzduiesc refugiați pentru a acoperi costurile mari la energie.

De la aderarea R. Moldova la Banca Mondială, în 1992, peste 2,1 mlrd USD au fost alocați pentru mai mult de 70 de operațiuni. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 14 proiecte active, cu un angajament total de 849 mil. USD.