R. Moldova a înregistrat îmbunătățiri privind accesul public la informațiile bugetare, conform Sondajului privind Bugetul Deschis 2023.

Scorul de transparență bugetară al R. Moldova a crescut de la 65 de puncte în anul 2021 până la 81 de puncte în 2023 din totalul de 100. Asta înseamnă că cetățenii au obținut un acces mai mare la informațiile de care au nevoie pentru a se implica în procesul decizional și cel de responsabilizare a Guvernului, explică Centrul Expert-Grup, care a prezentat rezultatele sondajului la Chișinău.

Rezultatul indică o îmbunătățire în ceea ce ține de dezvăluirea informației privind documentele bugetare și plasează R. Moldova pe locul 5 din 125 de țări. Scorul obținut este apropiat de rezulatele unor țări ca Bulgaria, Slovacia, Ucraina, România și Cehia.

Studiul mai arată că Moldova înregistrează un nivel de supraveghere efectuat de Parlament și Curtea de Conturi de 61 de puncte din 100, media globală fiind 53 de puncte. La capitolul participării publice, Moldova a înregistrat un trend ascendent față de evaluarea de acum 2 ani,  de la 11 puncte în 2021 la 18 puncte în 2023. La acest capitol, scorul înregistrat de Moldova, indică o apropiere de scorul obținut de către Polonia, Ucraina și Slovacia.

Cea de-a 9-a ediție a Open Budget Survey a inclus 125 de țări. R. Moldova participă în cadrul Open Budget Survey din anul 2017.