Ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks, a fost, recent, invitatul special al evenimentului Innovation Talks, ediția a opta, desfășurat la centrul Inotek din Cahul.

Diplomatul european a vorbit despre procesul de aderare al R. Moldova în UE, precum și despre modul în care UE contribuie la dezvoltarea regiunii Cahul.

„Mă bucur mult să văd transformarea regiunii Cahul din ultimii ani, și mă bucur că Uniunea Europeană contribuie la această schimbare. Parcul „Grigore Vieru” a devenit un loc frumos de odihnă, orașul are o iluminare stradală inteligentă și sistem de supraveghere video pentru ca oamenii să fie în siguranță, avem străzi renovate, grădinițe și școli moderne”, a remarcat diplomatul.

El a mai spus că antreprenorii primesc granturi, asistență tehnică și expertiză, și au acces la piața europeană, care astăzi este cel mai mare partener comercial al R. Moldova, cu peste 64% din totalul exporturilor.

Potrivit lui Janis Mazeiks, UE este partener activ și în susținerea programelor culturale, de patrimoniu și de dezvoltare a turismului.

„Acesta este doar începutul, mai este mult de muncă, iar UE va continua să susțină modernizarea regiunii Cahul, la fel ca și a întregii țări”, a remarcat ambasadorul.

La Innovation Talks au fost abordate subiecte precum consolidarea capacității administrative și promovarea valorilor și identității europene, necesitatea de unitate și rezistență în fața provocărilor, alinierea la legislația și standardele UE. La eveniment au participat în jur de 30 de persoane, printre care manageri de instituții publice, consilieri raionali, reprezentanți ai societății civile, agenți economici, lectori universitari.

Innovation Talks este un eveniment de networking dedicat inovării și evoluției în domeniul tehnologic pentru comunitatea din regiunea Cahul, organizat de Fundația Inotek, în parteneriat cu Europe Cafe și proiectul EU4Moldova: Startup City Cahul , implementat de ATIC, cu asistența financiară a UE în parteneriat cu Suedia.