Dorința de a reuși și suportul european au ajutat-o pe Marina Tabuncic, o tânără antreprenoare din satul Ustia, raionul Dubăsari, nu doar să-și mențină dar și să dezvoltate afacerea sa cu articole vestimentare mai deosebite – uniforme și a echipamente de protecție.

Marina Tabuncic este, de fapt, un exemplu de antreprenoare care știe să transforme provocările în oportunități.

A „reinventat” afacerea

Acum câțiva ani, Marina a fondat o companie specializată în producerea uniformelor și a echipamentelor de protecție. Când a ajuns să se bucure de rezultatele muncii sale a venit criza pandemică, apoi cea energetică, urmată de provocările economice și logistice determinate de războiul din Ucraina. Toate acestea însă n-au descurajat-o pe tânăra antreprenoare, ci dimpotrivă, au determinat-o să-și reinventeze afacerea pentru a merge mai departe.

Foto: PNUD Moldova

Sprijin european

În ajutor i-au venit Suedia, Marea Britanie și PNUD, care i-au oferit echipamente și mentorat în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade).

Marina a primit câteva mașini moderne de cusut, un surfilator, o imprimantă pentru textile cu vopsele ecologice și a început să confecționeze, pe lângă uniforme, și îmbrăcăminte pentru copii.

Foto: PNUD Moldova

A deschis magazine pe internet și la Chișinău

Tânăra antreprenoare a deschis un magazin online, pentru a putea comercializa marfa oriunde în lume. Toate acestea i-au permis să mai angajeze încă trei femei pe lângă cele 15 care lucrau în atelier de câțiva ani, majoritatea fiind din Ustia sau satele vecine. Acum Marina a mai bifat un punct important de pe lista dorințelor. A deschis un magazin în Chișinău și a diversificat gama de produse confecționate și segmentele de clienți.