O clădire istorică situată chiar în centrul orașului Bălți, pe strada Pușkin 19, se află într-o stare avansată de degradare și prezintă un pericol real pentru siguranța oamenilor. Clădirea, construită în perioada Uniunii Sovietice și care a găzduit anterior administrația publică locală, a fost privatizată de câțiva ani de către un investitor străin, dar a fost abandonată complet.

Lipsa de întreținere a dus la deteriorarea semnificativă a structurii clădirii, iar pereții, acoperișul și ferestrele sunt grav afectate. De asemenea, clădirea a fost vandalizată în mod repetat, iar în interiorul său locuiesc oameni fără adăpost și câini vagabonzi. Mai mult, unii cetățeni își aruncă deșeurile menajere în jurul clădirii, transformând zona într-o groapă de gunoi.

Primarul Municipiului Bălți, Alexandr Petkov, a declarat că este conștient de problema clădirii de pe strada Pușkin 19 și că se iau măsuri pentru a remedia situația. Primăria a contactat proprietarul clădirii și i-a solicitat să ia măsurile necesare pentru a reabilita imobilul. De asemenea, primăria a intensificat controalele în zonă pentru a preveni aruncarea ilegală de deșeuri.

Situația clădirii de pe strada Pușkin 19 este un exemplu trist al lipsei de respect pentru patrimoniul cultural al orașului Bălți. Este important ca autoritățile locale și proprietarul clădirii să ia măsurile necesare pentru a salva această clădire istorică de la distrugere.

Daniel Creangă, Carolina Coca,
jurnaliști comunitari