În satul Năvîrneț, raionul Fălești, viața cotidiană este adesea marcată de dificultăți legate de transportul public. Locuitorii, în special elevii, care sunt nevoiți să meargă în timpul săptămânii la școlile din oraș, se confruntă cu numeroase provocări din cauza unui grafic ineficient și nepotrivit.

Una dintre principalele probleme este programul inadecvat al curselor de transport. De exemplu, prima rută disponibilă către Fălești pleacă la ora 7:00 dimineața, în timp ce orele la școală încep abia la 8:15. Această discrepanță de timp creează o perioadă lungă de așteptare și disconfort pentru elevi, care trebuie să ajungă în oraș cu mult înaintea primului sunet. În această situație se pomenește și Nona Găină.

Nona Găină, elevă: “Din perspectiva mea, programul de transport din satul meu, Năvîrnet, este extrem de complicat și ineficient. În calitatea mea de elevă la IPLT “Mihai Eminescu” din Fălești, mă confrunt cu dificultăți considerabile în a ajunge la școală și în a mă întoarce acasă. Prima rută disponibilă către școală pleacă la ora 7:00, ceea ce este extrem de devreme pentru mine, având în vedere că orele încep la 8:15. Ajungând în oraș la 7:30, am o așteptare lungă până la începerea orelor, timp în care nu am activități constructive. În afară de asta, trebuie să mă trezesc cu mult înainte, la 6:00, pentru a mă pregăti pentru școală. La finalul orelor, situația nu este mai bună, deoarece cursa spre sat este la ora 15:30, mult prea târziu. Astfel, pierd două ore în oraș, timp pe care l-aș putea folosi pentru a mă pregăti pentru ziua următoare. Din aceste motive, consider că programul de transport din satul meu nu este eficient și poate fi un factor care descurajează mulți elevi să meargă la școală. Pe lângă asta, ajung acasă adesea târziu din cauza acestor inconveniente.”

Mai mult decât atât, potrivit graficului, fiecare zi de luni este liberă, iar transportul public nu merge. Absența curselor de transport în această zi afectează accesul la educație pentru copiii din sat și poate crea dificultăți pentru părinți, care sunt nevoiți să găsească soluții alternative pentru deplasarea copiilor la școală.

„Programul de transport din satul Năvîrneț prezintă mai multe dezavantaje care pot afecta accesul la educație pentru copiii din localitate. Unul dintre acestea este absența transportului în ziua de luni, ceea ce limitează posibilitatea copiilor de a ajunge la școală și de a participa la activitățile lor educaționale regulate. Acest lucru poate crea dificultăți pentru părinți, care ar putea fi nevoiți să găsească alternative de transport sau să-și ajusteze programul de lucru pentru a asigura deplasarea copiilor.

Un alt dezavantaj este programul existent al curselor de transport. De exemplu, nu există transport disponibil la ora 08:00, ci doar la orele 07:00 și 08:30. Această discrepanță poate crea dificultăți pentru copii, care ar trebui să se trezească mai devreme decât ar fi necesar sau să întârzie la ore, deoarece lecțiile încep la ora 08:30.

Aceste aspecte evidențiază nevoia de a reevalua și ajusta programul de transport din satul Năvîrneț pentru a asigura accesul egal al tuturor copiilor la educație și pentru a reduce povara părinților în ceea ce privește asigurarea deplasării copiilor la școală în mod eficient și convenabil”, ne-a povestit un alt elev, care a dorit să rămână anonim.
Un alt aspect important este intervalul mare de timp între cursele de transport, care poate limita flexibilitatea și accesibilitatea pentru locuitori. De exemplu, dacă un elev termină cursurile la ora 13:45, următoarea rută disponibilă către sat este abia la ora 15:30, lăsând un interval de timp lung și nefolosit în oraș.

Aceste probleme cu transportul din satul Năvîrneț nu afectează doar elevii, ci și întreaga comunitate.

Locuitorii sunt confruntați cu dificultăți în a ajunge la serviciu, în a face cumpărături sau în a accesa alte servicii esențiale din oraș din cauza lipsei unui transport eficient și convenabil.

„Din punctul meu de vedere, în calitate de licean care trebuie să călătorească constant între sat și oraș, una dintre cele mai mari probleme este programul nepotrivit al transportului. Întâmpin dificultăți considerabile deoarece prima rută disponibilă de la Năvîrneț către Fălești este la ora 7:00, iar călătoria până în oraș durează maxim 20 de minute. Cu toate acestea, orele încep la 8:15, ceea ce înseamnă că trebuie să aștept o perioadă considerabilă de timp înainte de începerea cursurilor. Acest interval de așteptare este nu doar incomod, ci și obositor”, ne-a povestit un alt elev.

În concluzie, este evident că sistemul de transport din și spre satul Năvîrneț necesită o reevaluare și îmbunătățiri semnificative pentru a satisface nevoile și cerințele comunității. Este esențial ca autoritățile locale să ia în considerare aceste probleme și să găsească soluții viabile pentru a asigura un transport eficient și accesibil pentru toți locuitorii.

Adriana Catană,
jurnalistă comunitară din raionul Fălești