De mai mulți ani, locuitorii satului Slobozia-Dușca, raionul Criuleni, se confruntă cu problema gestionării deşeurilor de pe malul râului Nistru. Ei spun că în loc să se bucure de frumusețea naturii, având o zonă de odihnă în apropiere, sunt nevoiți să suporte consecințele deșeurile aruncate de către unii locuitori.

Angela Braniște locuiește în satul Slobozia-Dușca și spune că gunoiul de pe malul râului Nistru chiar îi afectează grav sănătatea.

„Pe lângă faptul că îmi ia un car de sănătate, îmi trezește un sentiment de furie față de oamenii needucați. În loc să savurezi plăcerea, trebuie să suporți mizeria”, se plânge locuitoarea.

Primarul localității, Serghei Istrati, susține că este o problemă, care trebuie rezolvată cât mai curând și necesită un șir de acțiuni.

„În ultimii ani, numărul de persoane care ignoră măsurile de menținere a unui mediu curat este în scădere și sperăm că în viitorul apropiat numărul lor va fi redus”, a precizat edilul.

Potrivit lui Serghei Istrati, gunoiul nu va fi lăsat de izbeliște pe malul râului.

„Administrația locală și societatea civilă vor organiza activități de conștientizare a acestei probleme de mediu și acțiuni de salubrizare pentru a diminua impactul negativ al gunoiului asupra mediului înconjurător”, a menționat primarul.

Ultima activitate de salubrizare a malului râului Nistru a avut loc, cu 12 ani în urmă. Atunci, în cadrul campaniei „Râu curat de la sat la sat” au fost colectate câteva remorci cu gunoi.

Satul Slobozia-Dușca are 2600 de locuitori.

Victor Cauia-Bagrin, corespondent comunitar

  • Material realizat în cadrul Academiei de Jurnalism Comunitar, implementat de Asociația Internațională a Tinerilor în cadrul programului Youth Activation Program 3.0 cu suportul Fundației Est-Europene din resursele acordate de Suedia în cadrul Programului „Cetățeni activi, comunități prospere”