Peste 80 de tineri din 20 de raioane ale țării au participat la prima ediție a inițiativei „Model European Union Moldova”, în care au simulat procesul în care se iau deciziile în cele mai importante instituții europene.

În perioada 12-14 aprilie, în incinta Parlamentului de la Chișinău, tinerii au dezbătut propuneri legislative reale de pe agenda marilor politicieni, au negociat amendamente de legi și au găsit soluții la provocările cetățenilor.

Tinerii s-au împărțit în șapte grupuri politice, conform componenței actualului Parlament European. Aceștia s-au familiarizat cu ideologiile partidelor și pozițiile acestora în raport cu subiectele dezbătute, au creat alianțe politice, au propus strategii și au adoptat propuneri legislative de pe ordinea de zi a politicienilor de la Bruxelles.

Subiectele propuse pentru discuțiile în plen s-au axat pe reducerea vârstei de vot la 16 ani și participarea civică a tinerilor, dar și libertatea mass-media și combaterea dezinfomării. Ședințele parlamentului au fost reflectate de către un grup de tineri, care au avut rolul de jurnaliști de la cele mai importante instituții media din UE, dar și din R. Moldova.

Tinerii au beneficiat de ateliere dedicate celor două subiecte, modului în care funcționează instituțiile europene și tehnicilor de dezbateri și abilităților de oratorie, astfel încât prestația lor să fie la cel mai înalt nivel.

Cei 80 de tineri care au participat au replicat modalitatea în care funcționează Parlamentul European. Inițiativa a avut loc pentru prima dată în R. Moldova și s-a organizat cu suportul financiar al UE și a Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.