Asigurarea locuitorilor din satul Troițcoe, raionul Cimișlia, cu apă potabilă rămâne una dintre cele mai mari probleme din ultimele două decenii. Este și una dintre provocările pentru care autoritățile locale trebuie să găsească o soluție.

Primarul Serghei Kvasnițki povestește că localitatea are de două izvoare-rezervoare de apă, unul dintre care are nevoie de reabilitare.

„Ne confruntăm cu această problemă de prin 2000, de când unul dintre cele două izvoare nu mai este funcțional. Este bine că măcar cel de-al doilea dă apă, deși în debit scăzut, astfel încât furnizăm apă pe grafic – azi pe o stradă, mâine pe alta, poimâine pe a treia și tot așa. Este clar că pentru ca locuitorii să aibă zilnic acces la apă, satul are nevoie ca cel de-al doilea izvor să fie repus în funcție”, susține primarul Kvasnițki.

Primarul Serghei Kvasnițki spune că administrația locală a depus dosarul pentru finanțarea unui proiect ce prevede construirea unei stații de tratare a apei și conectarea la rețeaua existentă de apeduct a orașului Cimișlia.

„Dacă va fi aprobat, reabilitarea celui de-al doilea izvor cu rezervor va fi finanțată de Uniunea Europeană”, a precizat primarul satului.

Până atunci, însă, locuitorii din Troițcoe sunt nevoiți să colecteze apă în vase și să o folosească atunci când nu au apă la robinet.

„Față de orașul Cimișlia, în care lipsa apei chiar provoacă nemulțumiri și disconfort, noi în sat ne obișnuim cu acest lucru. Umplem cu apă vasele pe care le avem și ne folosim de ea. Eu știu că autoritățile locale deja de câțiva ani lucrează asupra unui proiect și implementarea lui necesită finanțe. Sperăm că problema va fi rezolvată cât mai curând”, a precizat Elena Grigorașenco.

Satul Troițcoe are peste 1200 de locuitori.

Daniela Godorojea, corespondentă comunitară,
studentă la CEITI din Chișinău

  • Material realizat în cadrul Academiei de Jurnalism Comunitar, implementat de Asociația Internațională a Tinerilor în cadrul programului Youth Activation Program 3.0 cu suportul Fundației Est-Europene din resursele acordate de Suedia în cadrul Programului „Cetățeni activi, comunități prospere”