Mai mulți locuitori din orașul Fălești se plâng pe faptul că gunoiul din tomberoanele Parcului central ajung în curțile blocurilor de locuit, dar și în grădinile gospodăriilor din preajmă. Asta se întâmplă pentru că tomberoanele s-au uzat, iar oamenii continuă să arunce gunoiul în tomberoanele ce necesită a fi reparate sau înlocuite. Unele dintre ele nu nici fund, nici pereți.

„Acestea au fost renovate ultima oară prin anul 2015. Acum, respectivele tomberoane au ajuns într-un hal fără de hal, sunt vechi și distruse. În acest mod, deșeurile ajung în cadru natural”, spune Veaceslav Durnea, consilier local în orașul Fălești.

Consilierul a mai adăugat că parcul este frecventat adesea de către adolescenți, dar și adulți, unde își petrec timpul liber, chiar dacă este poluat din cauza gunoiului.

La rândul lor, locuitorii din Fălești susțin că, pe lângă investițiile autorităților publice locale, este necesar să se implice și comunitatea.

„Cred că locuitorii ar trebui să aibă o atitudine mai serioasă, să prețuiască și să respecte ceea ce le oferă administrația locală. De fapt, locuitorii sunt cei care creează fața orașului, ei sunt acei care pot contribui direct la viitorul prosper al baștinei”, a spus un locuitor al orașului Fălești.

Autoritățile locale din Fălești spun că urmează să rezolve problema containerelor pentru gunoi, fără a preciza când vor începe lucrările de reparație sau înlocuire a tomberoanelor.

Carolina Coca,
corespondentă comunitară

  • Material realizat în cadrul Academiei de Jurnalism Comunitar, implementat de Asociația Internațională a Tinerilor în cadrul programului Youth Activation Program 3.0 cu suportul Fundației Est-Europene din resursele acordate de Suedia în cadrul Programului „Cetățeni activi, comunități prospere”