Clubul Vârstnicilor lansat, recent, în orașul Ungheni, este un spațiu care reinventează îmbătrânirea în R. Moldova.

Conceput ca un hub pentru persoanele în vârstă din comunitate, centrul oferă o gamă diversă de activități și servicii menite să îmbunătățească sănătatea acestora, să stimuleze dialogul intergenerațional și să promoveze incluziunea socială. De la sport, yoga, muzică și dans, până la lectură și meșteșuguri, centrul oferă un spațiu primitor pentru seniori pentru a se angaja în activități care le îmbogățesc viața. În plus, centrul găzduiește în mod regulat tineri voluntari, care oferă sesiuni de formare a competențelor digitale privind utilizarea smartphone-urilor și a serviciilor electronice, oferind vârstnicilor posibilitatea să rămână conectați și informați.

Această perspectivă este deosebit de relevantă, deoarece tendințele demografice indică o creștere a populației vârstnice în Europa de Est și Asia Centrală. Prognozele demografice pentru R. Moldova arată că până în 2040, generațiile în vârstă de 50 de ani și peste vor constitui jumătate din populație. Această schimbare demografică va avea implicații semnificative asupra sectoarelor sociale, economice și de sănătate ale țării.

La Clubul Vârstnicilor din Ungheni sunt înregistrate circa 150 de persoane care frecventează activitățile.

Inițiativa este rezultatul parteneriatului dintre Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Guvernele Marii Britanii și Japoniei, HelpAge International, Fundația Moldcell, Autoritatea Publică Locală – toate unite în angajamentul lor de a împuternici persoanele în vârstă să prospere, să fie active și să aibă vieți împlinite.