Un grup de tineri din satul Zgurița raionul Drochia a participat la un atelier interactiv dedicat jurnalismului comunitar, în cadrul proiectului „Școala de Jurnalism Comunitar”. Proiectul, organizat de Asociația „Centrul de Dezvoltare Durabilă și Inovare Civică” (CDDSIC) cu sprijinul financiar al Fundației Est-Europene din resursele alocate de Suedia, a avut ca scop familiarizarea tinerilor cu principiile și practicile jurnalismului comunitar, consolidând totodată rolul activ al cetățenilor în viața comunității.

Pe parcursul atelierelor, desfășurate într-un cadru dinamic și interactiv, participanții au explorat conceptul de jurnalism comunitar, depășind viziunea limitată la simpla relatare a evenimentelor locale. Ei au înțeles rolul esențial al acestui tip de jurnalism ca instrument de amplificare a vocilor din comunitate, oferind o platformă pentru exprimarea nevoilor, preocupărilor și perspectivelor diverse ale grupurilor marginalizate.

Prin intermediul dezbaterilor, analizelor de caz și exercițiilor practice, tinerii au identificat publicul țintă al jurnalismului comunitar, descoperind diversitatea și complexitatea nevoilor de informare ale diferitelor categorii sociale din comunitate. Abordarea empatică și înțelegerea profundă a realităților locale au fost evidențiate ca fiind elemente fundamentale pentru crearea de conținut jurnalistic relevant și cu impact semnificativ.

Tematica abordată în cadrul atelierelor a cuprins o gamă largă de subiecte de interes public, de la probleme sociale și culturale la inițiative locale de succes și povești inspiraționale. Tinerii au dobândit abilitățile necesare pentru a redacta articole informative și captivante pe diverse aspecte ale vieții din comunitatea lor, contribuind la promovarea transparenței, responsabilității și incluziunii.

Experiența de învățare a fost facilitată de o atmosferă de entuziasm și curiozitate intelectuală, oferind tinerilor o oportunitate unică de a-și dezvolta abilitățile de comunicare, colaborare și gândire critică. Sprijinul și deschiderea administrației locale au jucat un rol important în buna desfășurare a proiectului.

Mariana Bruma,
manager de proiect