Spitalul Raional Soroca „Anatolie Prisăcari” a inaugurat astăzi prima Secție de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) din cele 11 renovate și dotate cu echipamente moderne cu suportul Băncii Mondiale. Secția are 12 paturi și va oferi asistență medicală pacienților în stare critică din raioanele Soroca și Drochia.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că reparația capitală și dotarea secției a fost posibilă în cadrul proiectului „Răspuns de urgență la Covid-19ˮ, implementat de Banca Mondială în colaborare cu Ministerul Sănătății. Costul total al investițiilor este de circa 20 de milioane de lei, dintre care 18,2 milioane au fost oferite de Banca Mondială, 1,8 milioane din bugetul de stat, iar restul – din donații ale partenerilor externi.

„Această secție modernă va oferi pacienților din regiune acces la servicii medicale de calitate, în special celor care necesită îngrijire critică”, a menționat Ala Nemerenco.

Directoarea de țară a Băncii Mondiale pentru Moldova, Inguna Dobraja, a subliniat că renovarea și dotarea secțiilor ATI din țară va contribui la îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate și la salvarea vieților omenești.

„Suntem bucuroși să vedem finalizarea primei secții ATI renovate și dotate cu echipamente moderne. Această unitate, alături de celelalte 10 din țară, va îmbunătăți semnificativ modul în care sunt oferite serviciile de urgență și terapie intensivă în Moldova”, a declarat Inguna Dobraja.

Spitalul Raional Soroca este unul dintre cele 11 centre primare AVC din țară. Totodată, spitalul a fost dotat și cu un tomograf computerizat de ultimă generație, care va permite medicilor să stabilească rapid și cu precizie diagnosticul pacienților.

Investiția în renovarea și dotarea secțiilor ATI face parte din proiectul „Răspuns de urgență la Covid-19ˮ, implementat de Banca Mondială în colaborare cu Ministerul Sănătății. Proiectul are un cost total de 37 de milioane de dolari SUA și are ca scop consolidarea capacității sistemului de sănătate din Moldova de a răspunde la pandemia Covid-19 și la alte urgențe de sănătate publică.