La Ministrul Justiției au avut loc, recent, o ședință de lucru cu directorul regional al Oficiului Națiunilor Unite pentru Servicii de Proiect (UNOPS), Tim Lardner, unde s-au discutat despre ultimele aspecte ce țin de agrearea acordului comun privind managementul construcției noului penitenciar.

În cadrul ședinței, ministra Justiției, Veronica Mihailov Moraru a menționat despre importanța deblocării acestui proiect, după mai mulți ani de stagnare și și-a exprimat speranța ca noul penitenciar să fie construit în termenii stabiliți, către anul 2028.

„Deja avem elaborat noul mecanism și planul de finalizare, care conține pașii concreți și termenii stabiliți până la darea în exploatare. Acest lucru va însemna îmbunătățirea considerabilă a condițiilor de detenție și astfel vom putea soluționa principala cauză de condamnare a R. Moldova la CtEDO”, a spus ministra.

Noul penitenciar din Chișinău va înlocui Penitenciarul nr.13. Clădirea, care va fi construită într-o suburbie a Capitalei, va avea o capacitate de 1050 de locuri, iar valoarea totală a proiectului este estimată la circa 76 de milioane de euro. 50 de milioane de euro sunt contribuția Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar  restul banilor vor fi alocați din bugetul de stat.