Asociația Promo-LEX a publicat, recent, un raport în care a analizat condițiile de detenție din Penitenciarul nr.13-Chișinău, constatând, printre altele, o un grad de suprapopulare de 98%, infrastructură depășită, condiții precare de igienă care generează condiții inumane de detenție.
Lipsesc condiții elementare de detenție
Raportul Promo-LEX constată că 20% din celule nu oferă nivelul adecvat de intimitate în utilizarea WC-urilor, iar băile comune sunt inaccesibile pentru persoanele cu necesități speciale și prezintă riscuri pentru sănătatea deținuților. În băile comune, conform raportului, există o prezență semnificativă de mucegai, iar ventilarea și iluminarea sunt necorespunzătoare.
Autorii raportului au mai constatat că circa 29% din celule au ferestre subdimensionate, care nu îndeplinesc standardele de ventilație adecvată. În celule persistă mirosuri de mucegai și amoniac, ceea ce prezintă riscuri pentru sănătatea deținuților. În 62% din celule perspectiva spre exterior este sever obstrucționată de ziduri sau de alte structuri, iar 4% nu au vizibilitate în exterior, arată raportul.
Poziția autorităților
Ministerul Justiției a anunțat că a dat curs, în premieră, acestei evaluări independente și a făcut câteva precizări în context.
Referitor la suprapopularea penitenciarului, autoritățile spun că numărul deținuților în Penitenciarul nr. 13 s-a diminuat de la peste 1200, în anul 2016, până la circa 700 de persoane la începutul acestui an.
În raport, autorii au operat cu standardul de 6 m.p. , recomandat de către Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT), care diferă de reglementările naționale și ale altor state europene de 4 m.p. per deținut. Reproiectarea spațiilor locative pentru atingerea recomandărilor internaționale privind suprafața celulelor sau operarea modificărilor structurale este imposibil de realizat în cazul penitenciarului din Chișinău, dată fiind vechimea construcției.
Minori nu mai sunt în Penitenciarul nr.13
Ministerul Justiției menționează că situația din Penitenciarul nr.13 „s-a îmbunătățit considerabil” în ultima perioadă, lucru remarcat atât de organismele internaționale în materia drepturilor omului, cât și de cele naționale.
Una dintre măsurile implementate a fost transferul minorilor aflați în arest preventiv în Centrul de detenție pentru minori și tineri din Goian, din martie 2023. În acest an, se planifică și transferarea tinerilor cu vârsta de până la 21 ani, ceea va contribui la diminuarea supraaglomerării Penitenciarului nr. 13. Un alt exemplu de respectare a condițiilor minime de detenție este sectorul de femei, unde se află circa 40 de deținute într-un spațiu destinat pentru 80 de persoane.
Modernizarea infrastructurii
Ministerul mai spune că, în ultimii doi ani, autoritățile de resort au întreprins măsuri de îmbunătățire a condițiilor de detenție, inclusiv în Penitenciarul nr.13. Printre acestea se numără închiderea sectorului de detenție aflat la demisol care nu corespundea standardelor minime de detenție; reparația capitală a acoperișurilor edificiilor Penitenciarului nr.13; separarea completă a blocului sanitar de restul celulei în toate spațiile de detenție, proces ce urmează a fi finalizat în acest an; reparația celulelor cu înlocuirea geamurilor; renovarea integrală a secției medicale; renovarea capitală a sectorului pentru deținerea femeilor ș.a.