Diferența între salariul mediu al femeilor și bărbaților se menține la o valoare destul de înaltă, reprezentând o disparitate monetară unde femeile au obținut venituri salariale anuale cu 25.980 lei mai puțin decât bărbații, arată calculele Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) făcute în baza statisticilor oficiale.
Organizația spune că această tendință îngrijorătoare este observată în special în domeniile sănătății și activităților de recreere, alături de sectorul serviciilor de suport administrativ, contribuind major la amplificarea acestei discrepanțe.
Mai gravă situația e în sectoarele cu remunerație mai mare, diferența salarială în defavoarea femeilor este și mai accentuată, depășind 30% în domenii precum serviciile de editare, transportul aerian și IT.
Diferențe și la pensii
De asemenea, decalajul de gen în pensii continuă să fie o problemă majoră, cu o diferență medie de 7.518 lei între pensiile femeilor și ale bărbaților, anul trecut. În Chișinău, disparitatea e și mai mare, o femeie pensionară, raportată la un bărbat, pierzând anual peste 20 de mii de lei.
Geneza problemei
Pentru a înțelege mai bine de ce există diferențe în câștigurile dintre femei și bărbați în R. Moldova, experții CPD au făcut o analiză econometrică. Această analiză a încercat să explice de ce apar aceste diferențe, uitându-se din perspectiva factorilor obiectivi (legați de nivelul de educație, vârstă, calificare, sector economic, poziție ierarhică ș.a.) și a celor datorați diferențelor de tratament (discriminării).
Datele de la angajatori arată că diferența de câștig între femei și bărbați a fost de 15,5% în 2022, pe când datele colectate de la angajați arată o diferență de 12%. Chiar dacă aceste procente sunt diferite, ambele indică faptul că diferența a crescut față de anul precedent, evidențiază autorii.
Ce înseamnă aceste procente?
Analiza detaliată arată că o mare parte din această diferență se datorează discriminării la locul de muncă. De exemplu, dacă luăm o diferență de 12%, aceasta se reduce cu 5% datorită faptului că femeile sunt, în medie, mai bine educate sau mai calificate decât bărbații, ceea ce ar trebui să le reducă și diferența de câștig. Totuși, tratamentul discriminatoriu în favoarea bărbaților (14,2%) anulează acest avantaj, făcând ca femeile să câștige mai puțin chiar și când au aceleași calificări, lucrează aceeași cantitate de ore și au aceeași vârstă ca bărbații. Mai mult, 2,8% din diferența de câștig este explicată de interacțiunea dintre nivelul de calificare și discriminare – de exemplu, femeile lucrează mai puține ore decât bărbații, și în același timp – orele lor de muncă sunt mai prost plătite.
Motive de optimism
În ciuda acestei situații, există un sentiment de optimism cu privire la viitor: „Moldova a înregistrat progrese în modificarea cadrului legislativ pentru a promova egalitatea de gen în sfera muncii. Așteptările sunt ca, în următorii ani, să scadă această diferență salarială, deoarece pentru a avea impact, toate politicile adoptate necesită timp,” susține CPD.
Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare adaugă că este vital ca aceste schimbări legislative să fie însoțite de eforturi susținute pentru implementarea și monitorizarea lor efectivă.