Deși accesul la informație este mai facil ca niciodată, educația sexuală și reproductivă rămâne o problemă stringentă pentru tinerii din multe comunități din Moldova, inclusiv din Drochia. Un sondaj recent, realizat de Consiliul Raional al Tinerilor din Drochia, a confirmat această realitate.

Tabuurile culturale, politice și religioase, precum și atitudinile, comportamentele și convingerile sociale limitează accesul tinerilor la informații precise și comprehensive în domeniul sănătății reproductive. Educația formală se concentrează adesea doar pe aspecte biologice și anatomice, neglijând subiecte esențiale precum consentul, relațiile sănătoase, contracepția și prevenirea bolilor cu transmitere sexuală.

Pentru a completa această lacună, elevii de la Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Drochia au participat recent la un atelier interactiv, unde au testat jocul de societate “YouthPEERgame”. Jocul abordează într-un mod distractiv și captivant diverse aspecte legate de sănătatea mintală și cea sexual-reproductivă.

“Acesta este un mod excelent de a învăța lucruri importante într-un mod distractiv și relaxant”, a declarat un participant.

Atelierul a fost facilitat de Anghelina Muntean și eleva Daniela Mazniuc, ambele în calitate de tinere educatoare de la egal la egal din cadrul Y-PEER Moldova și voluntare YK Ana Drochia. “Tinerii educatori de la egal la egal joacă un rol crucial în promovarea educației sexuale și reproductive comprehensive”, a menționat Anghelina. “Ei pot facilita conversații deschise și sincere cu semenii lor, oferindu-le informații corecte și sprijin.”

Activitatea s-a desfășurat în cadrul Proiectului “Fii informat, protejează-ți sănătatea”, implementat de AO Rețeaua de Tineri Educatori de la Egal la Egal din Republica Moldova (Y-PEER Moldova) cu susținerea International Rescue Committee (IRC). Proiectul are loc în perioada octombrie 2022 – martie 2024.

Elevii din clasele primare ale Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” vor participa în curând la o sesiune dedicată jocului “YouthPEERgame Junior”, o versiune adaptată vârstei lor. De asemenea, în instituție au fost demarate o serie de ore informative pentru adolescenți.

Prin implementarea unor astfel de programe interactive și educaționale, se dorește combaterea tabuurilor legate de educația sexuală și reproductivă și oferirea tinerilor din Drochia a informațiilor și abilităților necesare pentru a lua decizii responsabile privind viața lor sexuală și reproductivă.

Adriela Bejenari,
jurnalistă comunitară din or. Drochia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.