În ciuda faptului că la nivel de țară sunt întreprinse acțiuni și implementate politici pe dimensiunea de angajare în câmpul muncii a tinerilor NEET cu dizabilități, numărul celor care obțin un loc de muncă este descurajant de mic.
Situația a fost analizată, recent, în cadrul discuției publice cu genericul „Rolul instituțiilor publice, societății civile, agenților economici în angajarea în câmpul muncii a tinerilor NEET* cu dizabilități și provocările cu care se confruntă”.
La evenimentul organizat de către Alianța Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilități (AOPD) au participat circa 30 de experți din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, precum și angajatori din diverse domenii.
Participanții la discuție au împărtășit din experiențele în calitate de tineri NEET cu dizabilitate, sau de organizație care asistă angajarea acestor persoane, ori în calitate de angajator.
Statistici despre tinerii NEET
Potrivit Biroului Național de Statistică, numărul estimat al tinerilor NEET cu dizabilități este de circa 12.200 de persoane, cu vârsta de 15-34 de ani. Numai 13,5% dintre persoanele cu dizabilități participă la piața forței de muncă.
Conform datelor Raportului de analiză privind situația tinerilor NEET cu dizabilități din Moldova, realizat de AOPD, 48% din tinerii cu dizabilități fac parte din categoria NEET. Din acest număr, cca 75% sunt tineri din localitățile rurale. Majoritatea tinerilor din categoria NEET susțin că sunt dominați de emoții negative cum ar fi: senzația de singurătate, izolare, lipsa unui sens în viață, incapacitatea de a face schimbări.
*Tinerii NEET (Not in Education, Employment or Training) este o noțiune prin care se are în vedere categoria de tineri care nu sunt încadrați în câmpul muncii, nu urmează vreo formă de instruire sau pregătire profesională.