„Coșul alimentelor salvate”, este denumirea unei campanii de comunicare, lansată cu suportul UE, și care își propune să informeze publicul larg despre mecanismul de recuperare a alimentelor bune pentru consum ce riscă să fie aruncate și donarea acestora cantinelor sociale.

Dacă sunt colectate și redistribuite la timp, tone de produse alimentare, care riscă să fie transformate în gunoi, pot să vină în ajutorul persoanelor afectate de insecuritate alimentară. Surplusul de produse alimentare acumulat de rețelele de magazine sau de către producătorii agricoli poate fi donat prin intermediul Băncii de Alimente din R. Moldova către cantinele sociale și alte servicii sociale.

În acest context, a fost organizat un atelier de gătit cu participarea copiilor în satul Ghetlova, raionul Orhei, în cadrul Centrului Comunitar de Asistență Socială dezvoltat de către Asociația „Concordia. Proiecte sociale”.

25 de copii din comunitate au fost îndrumați cum să folosească eficient alimentele și să aleagă pe care să le consume mai repede pentru a fi prevenită risipa. Cu ajutorul unui bucătar profesionist, copiii, împreună cu Victoria Neaga, manageră de proiecte în cadrul Delegației UE, reprezentanții Băncii de Alimente și echipa de proiect, au gătit rețete care oferă idei pentru utilizarea produselor alimentare ce riscă a fi irosite.

Produsele folosite de copii în cadrul atelierului au fost oferite de Banca de Alimente din Moldova – prima organizație de acest tip din țară ce colectează surplusul de alimente bune pentru consum de la rețelele de magazine și producători agricoli ce riscă să fie aruncate. Produsele colectate de Bancă sunt distribuite ulterior către cantinele sociale și alte servicii sociale pentru a fi oferite grupurilor vulnerabile.

În cadrul proiectului, circa 5.000 de persoane din grupurile vulnerabile vor beneficia de suport alimentar prin intermediul Băncii de Alimente.

Campania este realizată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile” finanțat de UE, cofinanțat și implementat de „Keystone Moldova”, Asociația „Concordia. Proiecte Sociale” și Misiunea „Diaconia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.