Guvernul a aprobat proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură, care are drept scop sporirea independenței sistemului și fortificarea capacităților Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Proiectul prevede transferarea în componența CSP a Inspecției procurorilor, care acum este în subordinea Procuraturii Generale. Odată cu modificarea propusă, Inspecției i se acordă autonomie funcțională, care este necesară la examinarea independentă a sesizărilor privind abaterile disciplinare ale procurorilor.

Legea va fi completată și cu o listă mai largă de abateri disciplinare, iar termenul de prescripție va fi majorat pentru a reuși examinarea complexă a încălcărilor comise. A fost majorat și numărul inspectorilor de la 6 la 9.

S-a aprobat, de asemenea, crearea în cadrul CSP a unui colegiu unic responsabil de evaluarea integrității etice și financiare a procurorilor care nu vor nimeri sub incidența primei evaluări. Prin aceste instrumente, se propune evaluarea averii și integrității tuturor procurorilor aflați în funcție, așa cum s-a procedat și în cazul judecătorilor.

Printre modificările referitoare la activitatea CSP în calitate de garant constituțional al independenței și integrității procurorilor se înscriu: revizuirea componenței CSP și ajustarea acesteia la recomandările Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO), formulate în cadrul rundei a patra de evaluare a Republicii Moldova; reducerea mandatului președintelui CSP de la patru la doi ani, fără posibilitatea exercitării a două mandate cu instituirea principiului rotației funcției de președinte.

Proiectul, care a fost elaborat în vederea realizării Strategiei privind asigurarea integrității sectorului justiției, mai conține, potrivit Guvernului, și un șir de prevederi tranzitorii referitoare la asigurarea eficientă a migrării Inspecției de la PG la CSP, dar și clarificări referitoare la intrarea în vigoare a legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.