În 16 localități din țară au fost reabilitate sau instalate sisteme de iluminat public, lucrările fiind realizate în cadrul Programului „Satul european”, lansat anul trecut.

Lucrările au costat, în total, circa 11 milioane de lei și au fost alocate din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL). Aproximativ 20 de mii de cetățeni beneficiază de lumină și siguranță pe străzi pe timp de noapte.

Astfel, pe parcursul a patru luni de la demararea proiectelor, au fost modernizate rețelele de iluminat public în satele Schineni, Vasilcău, Ocolina și Rublenița din Soroca, Musteața și Risipeni din Fălești, Bănești, Mîndrești (Telenești), Ursoaia (Căușeni), Zagarancea (Ungheni), Dolna (Strășeni), Cupcui (Leova), Javgur (Cimișlia), Șișcani (Nisporeni) și Lipceni (Rezina).

Cel mai recent, o rețea de iluminat public, cu suprafața de peste 7 km, a fost reabilitată în satul Criva, Briceni, localitate în care trăiesc 1600 de locuitori. Opt străzi din localitate au fost conectate la sistemul de iluminat public. Rețeaua cuprinde peste o sută de corpuri de iluminat de tip LED. Proiectul a costat circa 515 mii de lei (25 mii euro), bani alocați din FNDRL.

Programul „Satul european” pentru 2022-2023 cuprinde 43 de proiecte ce țin de instalarea iluminatului public. În total, programul Național „Satul european” include 490 de proiecte de dezvoltare locală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.