În orașul Cahul a fost inaugurată oficial pictura murală pe o suprafață de aproximativ 1.000 de metri pătrați. Uriașa lucrare se întitulează „Dor de casă” și a fost realizată de Alexei Luca pe un zid de beton din perioada sovietică, de la intrarea în Cahul din partea de nord.

Lucrarea a fost realizată în cadrul proiectului „Pentru Cahul prin Artă”. Picturile reflectă tematica și specificul regiunii Cahul, precum și parcursul tradițiilor moldovene.

Această pictură cu siguranță trebuie să devină un punct de atracție pentru municipiul Cahul, întrucât accentuează și promovează tradițiile și valorile noastre, a subliniat primarul de Cahul Nicolae Dandiș.


Vezi și Proiect ambițios la Cahul. O pictură murală gigantică va da „viață” unui zid de beton


Pentru pictorul Alexei Luca, autor a peste 50 de picturi murale, uriașa lucrare de la Cahul este prima care este inaugurată oficial.

„Tot ce e pictat e legat de copilăria mea și tot ce am trăit în copilărie, sunt momente care le-am trăit în trecut, când oameni erau mai altfel”, a spus pictorul.


Vezi și VIDEO. Realizarea picturii murale gigantice din Cahul, pe ultima sută de metri. Vezi cum arată


Ideea de a da viață unui zid gri a fost lansată la Cahul în iulie 2021, iar un proiect în acest sens a fost implementat în cadrul Programului DAR 1+3, finanțat de Guvernului R. Moldova, co-finanțat de PNUD/MIDL din resursele financiare ale Guvernului Elveției, a contribuției financiare a administrației publice locale din Cahul și a Cahulenilor ReUniți din toate colțurile lumii.

Pentru realizarea proiectului au fost cheltuiți în jur de 700 de mii de lei. 250 mii de lei au fost alocați de Guvern, mai bine de 130 mii lei – de Primăria Cahul. Restul resurselor au fost alocate de Guvernului Elveției și de băștinași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.