Guvernul va examina în ședința de azi proiectul de lege pentru modificarea Legii culturii în aspectul implementării Programului național „voucher cultural” prin care se urmărește facilitarea accesului tinerilor la serviciile culturale și eficientizarea managementului instituțiilor culturale, transmite Jurnalist.md.

Proiectul propune completarea legii cu noțiunea „voucher cultural pentru tineri”. De aceste „vouchere culturale” ar urma să beneficieze persoane cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani.

Nu se știe exact câți bani vor fi alocați pentru implementarea sistemului de „vouchere”, dar pentru Ministerul Culturii sunt prevăzute, în acest an, alocații bugetare în volum de 10 mil. de lei pentru implementarea prevederilor proiectului de modificare a legii.

Autorii proiectului notează că R. Moldova nu are un plan național de susținere și încurajare a participării copiilor și a tineretului la activități culturale și manifestări artistice. În acest sens, se exemplifică cu Franța, Italia, Slovacia și Spania. În Italia, de exemplu, tuturor cetățenilor când împlinesc 18 ani li se oferă cadou un voucher cultural de 500 de euro, în Spania, tinerii care împlinesc 18 ani în acest an, vor primi un voucher de 400 de euro pentru a-și putea procura cărți, bilete la concerte și cinema.

Datele oficiale ale Biroului Național de Statistică arată că, în perioada 2015-2020, în R. Moldova, consumul cultural a scăzut cu peste 20%. În teatre, numărul de spectatori s-a redus de la 433 mii în anul 2016 până la 346 mii în 2019. În muzee, numărul de vizitatori a scăzut de la un milion în 2015 până la 800 de mii în 2019. În R. Moldova activează peste 1.200 de case de cultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.