Parlamentul nu respectă procedura de întocmire a proiectului ordinii de zi și nu asigură transparența decizională în organizarea și desfășurarea ședințelor plenare. Abaterile sunt constatate de Asociația Promo-LEX într-o monitorizare a lucrărilor plenului Legislativului din ultima perioadă.

Între altele, autorii monitorizării susțin că în cadrul ședinței plenare din 21 iulie, publicarea ordinii de zi bisăptămânale a avut loc în seara zilei de 20 iulie curent, iar suplimentul (trei proiecte) în ziua organizării ședinței. Asta în timp ce Regulamentul Parlamentului stipulează că Biroul permanent întocmește proiectul ordinii de zi în prima jumătate a săptămânii premergătoare perioadei pentru care se aprobă. La fel, ordinea de zi a ședințelor trebuie supusă spre aprobare Parlamentului în ultima zi din săptămâna de lucru ce precede perioada pentru care a fost întocmită, trebuie plasată pe pagina web oficială a instituției și înmânată deputaților la începutul săptămânii de lucru.

Ordinea de zi a ședinței plenare din 21 iulie, trebuia să fie publicată luni, 18 iulie, observă Promo-LEX.

La ultima ședință, Parlamentul a examinat și votat 20 de proiecte din cele 49 incluse pe ordinea de zi. Cel puțin trei proiecte au fost examinate în regim prioritar, iar în cazul a 11 proiecte nu a fost respectată transparența decizională, ceea ce constituie 55% din numărul total de proiecte, mai arată autorii monitorizării.

Asociația Promo-LEX derulează campania „#101. Parlamentul lucrează pentru tine?!” prin care realizează un șir de activități de monitorizare și informare despre activitatea Legislativului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.