Raportul „Moldova inegală”, prezentat la Chișinău, este o analiză a celor mai relevante inegalități cu care se confruntă grupurile vulnerabile din R. Moldova. Studiul prezintă constatări cu privire la situația populației, în special a categoriilor dezavantajate, în cinci domenii cheie: veniturile, serviciile comunitare, sănătatea, securitatea și participarea în procesul de luare a deciziilor.
La capitolul venituri, conform raportului, tendința arată că în ultimii cinci ani rata sărăciei absolute și extreme a înregistrat cele mai înalte valori, zonele rurale fiind de 3 ori mai mare decât în zonele urbane.
La capitolul sănătate, se remarcă: „în anul 2023 aproape 70,4% din populație era asigurată medical. O altă tendință este că ponderea tinerilor care sunt asigurați medical scade și este de doar 55,1% din populație.
Raportul arată că jumătate din populație nu accesează serviciile medicale chiar și în situația când au nevoie de asistență medicală.
Referitor la accesul la servicii de gospodărie comunală datele indică o creștere lentă la nivel național, estimând că gospodăriile din zonele rurale și cele cu venituri mici continuă să fie dezavantajate în ce privește accesul la servicii comunitare, iar femeile, persoanele vârstnice și cele cu venituri mici sunt cele mai vulnerabile la accesul serviciilor comunitare.
Raportul prezintă o creștere nesemnificativă a nivelului siguranței cetățenilor la domiciliu și în spațiul public, motiv pentru care autoritățile ar trebui să lucreze serios asupra unor politici, mai ales pentru grupurile vulnerabile din punct de vedere fizic și social.
Raportul „Moldova inegală” este realizat în cadrul programului „Cetățeni activi, comunități prospere”, etapa a II-a, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Asociația Presei Independente și Centrul pentru Jurnalism Independent, și finanțat din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Suedia.
Natalia Lungu,
corespondentă comunitară