Cu suportul financiar al Uniunii Europene (UE), în satul Șeptelici, raionul Soroca, a fost deschisă o spălătorie socială, un proiect dedicat îmbunătățirii calității vieții și integrării persoanelor vulnerabile din comunitate. Astfel, cca 300 de persoane cu o situație social-materială dificilă, vor putea beneficia gratuit de servicii de spălătorie socială și socializare.
Spălătoria socială a fost dezvoltată de Asociația Obștească „Casa Speranțelor” în parteneriat cu primăria satului Șeptelici.
Pentru această inițiativă de dezvoltare comunitară, UE a oferit un grant de cca 28 mii euro, iar primăria satului a contribuit cu 62 mii de lei.
Din sursele proiectului au fost realizate lucrări de renovare a spațiului oferit de către primărie, s-au schimbat ușile și geamurile, a fost procurat mobilier și echipament modern. A fost amenajată o sală de socializare și recreere, care include o mini-bibliotecă cu cărți și reviste tematice, precum și jocuri interactive.
Și un Club al Seniorilor
Acest spațiu va deveni un loc prietenos și accesibil pentru persoanele vulnerabile, oferindu-le un mediu sigur pentru a interacționa și a petrece timpul liber.
În cadrul proiectului a fost creat un Club al Seniorilor, care va promova îmbătrânirea activă, va încuraja implicarea seniorilor în viața comunității, stimulând participarea lor activă în procesul decizional și colaborarea cu autoritățile locale pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă, va organiza diverse activități socio-culturale.
***
Durabilitatea spălătoriei sociale va fi asigurată de APL Șeptelici, care a angajat un manager de serviciu, un lucrător social și un operator la mașinile de spălat. În bugetul primăriei pentru anul 2025, vor fi incluse cheltuielile necesare pentru întreținerea și activitatea serviciului.
Spălătoria socială din satul Șeptelici, raionul Soroca, a fost lansată în cadrul proiectului UE „Promovarea OSC-urilor în calitate de parteneri în dezvoltarea serviciilor sociale reziliente”, co-finanțat și implementat de Keystone Moldova, Fundația „Dorcas-Moldova” și Asociația pentru Educație „Neoumanist”. În cadrul proiectului, OSC-urile regionale, în parteneriat cu autoritățile publice locale, urmează să creeze și să dezvolte cel puțin 15 servicii sociale dedicate persoanelor vulnerabile în 15 comunități din Moldova. Cel puțin 1.500 de persoane care au nevoie de aceste servicii din cauza dificultăților socio-materiale vor putea beneficia gratuit de serviciile puse la dispoziție de Spălătoria Socială.