Investiția nerambursabilă de 13 mil. de euro, oferită de UE, a generat rezultate foarte bune în sporirea rezilienței energetice a R. Moldova pe parcursul ultimilor doi. Un program finanțat de UE și implementat de PNUD, a ajutat oamenii din Moldova să depășească criza energetică și consecințele războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.
Programul de 13 mil. de euro a contribuit esențial la depășirea crizei energetice prin consultanță și crearea Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice, precum și la mobilizarea resurselor pentru acesta. Peste 800 de mii de familii au primit compensații în factură pentru resursele energetice în anii 2022-2024, când prețurile internaționale la energie au atins cote istorice.
Cu sprijinul programului au fost elaborate trei documente strategice – Planul Național integrat privind Energia și Clima, Strategia sectorială pentru renovarea fondului imobiliar național pentru perioada 2025-2030 și Programul național privind consolidarea și dezvoltarea sectorului național de biocombustibili solizi pe termen lung, dar și 34 de acte legislative.
Rezultatele finale ale programului au fost prezentate pe 1 august 2024 în cadrul unui eveniment public.
Cu finanțarea Uniunii Europene, cinci spitale raionale, din Florești, Nisporeni, Ștefan Vodă, Cahul și Călărași au fost dotate cu panouri fotovoltaice cu capacitatea totală de 600 kW. Panourile de pe cele cinci spitale vor produce anual 780 MWh energie electrică verde, vor reduce costurile spitalelor cu peste 20 milioane lei anual și vor diminua emisiile de CO2 cu 437 tone anual.
Programul a implementat o serie de proiecte-pilot care au contribuit la reducerea consumului de energie în gospodăriile casnice, urmând a fi preluate de Centru Național pentru Energie Durabilă (CNED) și extinse la nivel național. Printre acestea se numără programul „Casa verde” și „Rabla pentru electrocasnice.”
Prin acest program cinci instituții de învățământ din R. Moldova au fost dotate cu echipamente pentru studii în domeniul energetic.