De mai mulți ani, locuitorii din Sălcuța, raionul Căușeni, transmit autorităților semnale de îngrijorați referitor la o râpă care își cască tot mai mult „gura”, creând pericol de alunecări de terenuri pentru casele din preajmă.

Ana Tătar locuiește în apropiere de râpă. Ea spune că râpa s-a format după efectuarea unor lucrări de reamenajare a unui drum.

„Râpă nu era înainte. A apărut după ce au fost îndreptate drumurile. Acum, prin ea trece apa și vine spre vale. Cu timpul, râpa s-a mărit, „înghițind” și câțiva copaci de pe mal. Și o parte din gardul meu a căzut în interiorul râpei. Când plouă eu stau în pod și privesc cum apa inundă grădina și ograda. Și nu pot face nimic”, mărturisește femeia.

Ana Tătar că s-a adresat după ajutor, de mai multe ori, către administrația publică locală.

„Noi ne-am mai adresat la primărie. Fostul primar zicea că așteaptă proiecte ca să poată rezolva problema, dar, din păcate, el a decedat și nu s-a mai rezolvat nimic. Mâine, poimâine și casa îmi va cădea în râpă, pentru că e aproape de ea. Nu mai știu ce să fac în această situație”, se vaietă Ana Tătar.

O fotografie făcută primăvara arată cât de periculoasă devine râpa

Locuitorii povestesc că au fost înregistrate și cazuri în care oamenii au alunecat și căzut de pe coasta abruptă a dealului unde este râpa.

Primarul satului Sălcuța, Liliana Bacal, susține că majoritatea râpelor din regiune se formează pentru că nu există șanțuri de evacuare a apei pluviale.

„Râpile din Sălcuța se formează și se măresc, în mare parte, din cauza apelor pluviale și, mai ales, din cauza lipsei unui sistem de scurgere a apei, care să mai poată diminua din consecințele ploilor sau în caz de inundații. Construcția și amenajarea unui drenaj rutier eficient se numără printre acțiunile stabilite de Primăria satului Sălcuța în planurile de dezvoltare comunitară a localității pentru anii 2024-2028. Soluționarea situației cu râpa despre care semnalează Ana Tătar ar putea fi prevăzută într-un proiect pilot”, susține Liliana Bacal.

În satul Sălcuța sunt peste 4000 de locuitori.

Tatiana Cernei, corespondentă comunitară

  • Activitate realizată în urma Academiei de Jurnalism Comunitar implementat de Asociația Internațională a Tinerilor în cadrul programului Youth Activation Program 3.0 cu suportul Fundației Est-Europene din resursele acordate de Suedia în cadrul Programului „Cetățeni activi, comunități prospere”.