Comisia Europeană și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare au semnat, la 10 iulie, o declarație de intenție pentru instituirea unui program de reducere a costurilor de renovare a eficienței energetice pentru clădirile rezidențiale din R. Moldova. 

Uniunea Europeană va contribui cu 9,5 mil. de euro sub formă de granturi în sprijinul liniilor de credit acordate în cadrul Fondului BERD de Finanțare a Economiei Verzi în Sectorul Rezidențial (Residential GEFF).

Inițiativa comună urmărește să stimuleze proprietarii de apartamente și case din Moldova să întreprindă lucrări de renovare a eficienței energetice pentru a-și reduce facturile la energie și a consolida securitatea energetică pe termen lung a R. Moldova.

Declarația a fost semnată de Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, și de șefa Biroului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în Moldova, Catarina Bjorlin Hansen.

Ce urmărește Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial din Moldova (MREEF)

MREEF va viza proprietarii de case individuale și asociațiile de proprietari de condominii, care vor putea primi subvenții pentru măsuri de eficiență energetică. Fondul intenționează să ofere finanțare nerambursabilă de până la 70% din costurile totale necesare pentru punerea în aplicare a măsurilor de eficiență energetică și de utilizare a energiilor regenerabile în sectorul rezidențial, restul urmând să fie acoperit de către locatari.

Pentru 2024, 25 de asociații de locatari au fost deja selectate în urma unui concurs, în cadrul căruia au implementat măsurile necesare de eficiență energetică în clădirile administrate.