Marea Britanie investește fonduri suplimentare în valoare de apr. 1,2 mil. de lire sterline (1,4 mil. de euro) pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și sporirea competitivității întreprinderilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Fondurile au fost acordate în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Acordul de finanțare respectiv a fost semnat de către Fern Horine, Ambasadoarea Marii Britanii în Moldova și Daniela Gasparikova, Reprezentanta rezidentă PNUD la Chișinău.

PNUD menționează că asistența adițională a Marii Britanii va amplifica rezultatele obținute de proiectul AdTrade în perioada 2018-2024, încurajând creșterea durabilă a întreprinderilor de pe ambele maluri ale Nistrului, formând parteneriate comerciale și sporind capacitățile lor de export.

Cinci companii vor beneficia de asistență financiară și consultanță pentru implementarea tehnologiilor eficiente energetic. Va fi susținut un cluster economic pentru agenți economici de pe ambele maluri. Cu sprijinul proiectului, cel puțin 15 companii, inclusiv conduse de femei, vor fi create sau dezvoltate pe ambele maluri ale Nistrului.

Finanțarea adițională va contribui la îmbunătățirea cadrului normativ și instituțional pentru a încuraja cooperarea economică dintre ambele maluri și pentru a integra companiile din stânga Nistrului în lanțurile valorice internaționale.

Proiectul va continua să sprijine schimbul de informații, cunoștințe și experiență între antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului cu privire la oportunitățile oferite de acordurile comerciale externe. Capacitățile asociațiilor de afaceri vor fi îmbunătățite pentru ca acestea să promoveze mai eficient interesele comunităților de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului.

Proiectul „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade) este implementat din decembrie 2018 de PNUD, cu sprijinul financiar al Suediei, iar din vara anului 2021 – cu asistența financiară a Marii Britanii și a Suediei.