26 proiecte în valoare de 13 milioane de lei, vor fi implementate în localități din Zona de Securitate. Proprietarii terenurilor agricole amplasate după traseul Rîbnița -Tiraspol vor primi compensații în valoare de 2 milioane de lei, potrivit Programului activităților de reintegrare a țării pentru anul 2024, aprobat de Guvern.

Pentru compensarea cheltuielilor suportate de proprietarii terenurilor agricole amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol, ca urmare a plăților aplicate la trecerea prin posturile de control, vor fi alocate 2 milioane de lei. Fondurile vor fi repartizate Consiliului raional Dubăsari, în baza unui regulament elaborat în condiții de transparență și echitate.

Proiectele vor urmări modernizarea instituțiilor de învățământ cu predare în limba română, reparația și dotarea edificiilor administrative, a instituțiilor de cultură și sport, precum și amenajarea zonelor de agrement.

De suport va beneficia gimnaziul „Ștefan cel Mare” din satul Molovata, raionul Dubăsari (renovarea rețelelor electrice), liceul „Alexei Mateevici” din satul Sănătăuca, raionul Florești (renovarea sălii de sport), gimnaziul Ustia, raionul Dubăsari (renovarea sălii și a terenului sportiv) și alte instituții școlare.

Mai multe școli vor primi câte un ajutor unic pentru acoperirea cheltuielilor legate de întreținere.

Vor fi modernizate mai multe grădinițe. Măsurile planificate țin de termoizolarea clădirilor, reparația sistemelor de încălzire, renovarea terenurilor sportive și de joacă. Va mai fi reabilitat Centrul pentru persoane în etate din satul Varnița, raionul Anenii Noi, dar și edificiul Casei de Cultură din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi.