Ambasadorul nipon Yamada Yoichiro a participat la ceremonia de finalizare a „Proiectul pentru crearea bibliotecii digitale în cadrul Universitatea de Stat din Moldova”, finanțat de către Guvernul Japoniei în cadrul Programului de Granturi în domeniul culturii „Kusanone”.

Din contul grantului în valoare de aproape 71 de mii de dolari au fost achiziționate echipamente pentru scanarea cărților și gestionarea datelor (scannere în format A2, A3, computere, server, surse de alimentare neîntreruptibilă) pentru Universitatea de Stat din Moldova.

Proiectul urmărește transcrierea în format digital a volumelor de cărți, lucrărilor științifice și manuscriselor din colecția Bibliotecii Centrale a USM, păstrând lucrări vechi și rare și asigurând accesul în format online la resursele bibliotecii pentru studenții, profesorii și cercetătorii din țară și de peste hotare.

Până acum, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă în sumă de 385 mii de USD dolari pentru implementarea unor proiecte la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Federația de Judo a Moldovei, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice a Moldovei, Fundația pentru relații moldo-japoneze și Universitatea de Stat din Moldova.