Numărul tot mai mare de adolescenți care fumează devine o preocupare majoră în orașul Fălești. Un experiment recent desfășurat în oraș a evidențiat amploarea acestei probleme, găsindu-se aproximativ 300 de țigări fumate pe un perimetru restrâns de doar 3 metri. Această descoperire alarmantă arată că fumatul este o activitate comună și extinsă în rândul adolescenților, indicând nevoia imperativă de a lua măsuri pentru a contracara această tendință dăunătoare.

În fața acestei realități îngrijorătoare, un grup de tineri din Fălești a decis să ia inițiativa și să se adreseze autorităților locale. Solicitând amenajarea de locuri special dedicate fumatului în oraș, aceștia speră să contribuie la organizarea și gestionarea mai eficientă a fumatului în spațiile publice, reducând în același timp expunerea celor ne-fumători la fumul de țigară, în beneficiul sănătății publice.

Propunerea lor nu este doar o măsură reactivă, ci și una preventivă. În paralel cu amenajarea locurilor pentru fumat, se impune intensificarea eforturilor de educare și conștientizare în rândul tinerilor cu privire la efectele dăunătoare ale fumatului asupra sănătății. Prin intermediul programelor educaționale și a campaniilor de informare, se poate lucra la schimbarea mentalității și a comportamentului în rândul tinerilor, promovând un stil de viață sănătos și echilibrat.

Creșterea alarmantă a numărului de fumători în rândul adolescenților din Fălești este o problemă serioasă, care necesită o abordare cuprinzătoare și cooperativă. Prin luarea unor măsuri concrete, precum amenajarea locurilor pentru fumat și intensificarea eforturilor de educare, comunitatea poate lucra împreună pentru a contracara această tendință și pentru a promova un stil de viață sănătos și responsabil în rândul tinerilor.

Livia Cireș,
jurnalistă comunitară din raionul Fălești