„Stația fotovoltaică este un salvator pentru noi”, spune Sergiu Scutaru, administratorul companiei „Unfloria” din Ungheni. Cu sprijinul oferit de Guvernul Japoniei, prin intermediul PNUD Moldova, aproximativ 30% din energie electrică necesară afacerii este produsă de panourile solare.
„Unfloria” deține o spălătorie de covoare și textile și o croitorie, ceea ce presupune multe mașinării și toate consumă multă electricitate.
Economiile datorate panourilor fotovoltaice sunt semnificative, explică Sergiu Scutaru, care este recunoscător că va putea cu ajutorul acestor bani să îmbunătățească condițiile de muncă ale celor aproximativ 80 de angajați și să le majoreze salariile.
Și compania Biogumat din Ungheni a fost ajutată de Guvernul Japoniei și PNUD să-și instaleze panouri fotovoltaice care asigură cam o treime din consumul energetic al companiei.
„Fiind o investiție mare, cu recuperare a investiției pe termen mare, nu este atât de rentabilă financiar”, susține Nicolae Alcaz, fondatorul Biogumat.
Datorită sprijinului primit, producerea și consumul de energie verde au devenit posibile, iar compania își menține principiul de a fi producător sustenabil și ecologic.
22 de afaceri mici și mijlocii au beneficiat de echipamente și servicii pentru a se dezvolta, datorită susținerii oferite de Guvernul Japoniei și PNUD. Companiile și-au îmbunătățit productivitatea și competitivitatea, reducând totodată impactul asupra mediului.