În inima orașului Fălești, o realitate neplăcută pare a fi uitată de autorități: problema câinilor vagabonzi. Aceștia își găsesc adăpost pe străzile centrale, în ascunzișurile caselor părăsite sau pe lângă gunoiști, devenind o sursă de îngrijorare pentru cetățeni.

Deși pot fi adesea blânzi și jucauși, acești „prieteni fără stăpân” pot speria și chiar mușca orășenii.

Maria Ionescu, o mamă din localitate, ne-a declarat următoarele: „Este amuzant și trist în același timp. Când îmi duc copiii la o plimbare în parc, ei sunt încântați de acei căței. Dar mă simt neliniștită gândindu-mă la ce s-ar putea întâmpla dacă devin agresivi.”

Alexandru, un alt locuitor al orașului Fălești, a spus: „Trebuie să facem ceva în privința lor. Nu ar trebui să îi alungăm sau să îi ignorăm, dar trebuie să găsim modalități de a gestiona situația în mod responsabil.”

Fălești se confruntă cu o provocare reală. Credem că este necesară o abordare echilibrată și rațională, care să implice colaborarea dintre comunitatea locală și autorități. Doar prin înțelegere și acțiuni comune se poate găsi un echilibru între siguranța publică și bunăstarea animalelor.

Adriana Catană,
jurnalistă comunitară din raionul Fălești