Asociația Promo-LEX a publicat o sinteză privind situația din regiunea separatistă transnistreană descrisă în Raportul de țară al Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în R. Moldova în 2023.

În anul 2023, regiunea transnistreană a fost marcată de fenomene precum tortura, tratamente inumane sau degradante, condiții proaste de detenție, cazuri de deținuți politici, restrângerea libertății de exprimare, limitarea libertății presei și impunitatea.

O moarte suspectă

Cel mai notoriu și în același timp tragic caz din această perioadă a fost uciderea lui Oleg Horjan, un lider al opoziției de la Tiraspol. Acesta a fost găsit mort în locuința sa dintr-o localitate din apropierea Tiraspolului, în noaptea de 16 spre 17 iulie 2023. Oleg Horjan a fost una dintre puținele persoane publice care au avut curajul să denunțe abuzurile regimului transnistrean.

Încarcerări pe motive inventate

Pe parcursul anului trecut, au fost raportate multiple cazuri de tortură și tratamente inumane sau degradante în centrele de detenție, incluzând refuzul asistenței medicale și izolarea prelungită. Până în prezent, regiunea nu dispune de un mecanism dedicat investigării presupuselor acte de tortură comise de „forțele de ordine”. Condițiile din centrele de detenție rămân proaste, situația fiind descrisă chiar de împuternicitul local pentru drepturile omului ca „o violare a demnității umane”. Cazul lui Victor Pleșcanov, condamnat în 2022 la mai bine de 3 ani de ani de închisoare pentru „instigare la extremism”,  ilustrează gravitatea acestor probleme.

De-a lungul anului 2023, mai multe persoane au fost inculpate pentru criticile aduse administrației de facto de la Tiraspol. Insultele publice adresate „liderului” regiunii sunt sancționate cu amendă sau chiar cu închisoare de până la cinci ani. Un exemplu în acest sens a fost arestarea pensionarului Mihail Ermurachi, condamnat în iulie 2021 pentru „insultarea” liderului de la Tiraspol într-o conversație privată.

Jurnaliști indezirabili

Fenomenul de hărțuire și intimidare a activității jurnalistice a continuat. Pe 21 septembrie 2023, fotoreportera de la Chișinău Elena Covalenco a fost declarată „indezirabilă” în regiunea transnistreană. Ei i-a fost restricționat accesul în regiune pentru o perioadă de trei ani.

Alte constatări ale raportului Departamentului de Stat al SUA se referă la încălcări ale libertății de circulație, de întrunire și de asociere, precum și la restricții ale libertății internetului în stânga Nistrului.

Raportul menționează, de asemenea, situația persoanelor intern deplasate, ingerința în viața privată și violența domestică, evidențiind diverse aspecte semnificative ale încălcărilor drepturilor omului în regiune.

  • Raportul de țară pentru R. Moldova ce vizează anul 2023 poate fi accesat aici.
  • Traducerea neoficială a raportului, realizată de Promo-LEX, poate fi accesată aici.