Raportul pentru 2023, publicat de organizația internațională Amnesty International constată că drepturile la libertatea de asociere și de exprimare au fost încălcate în R. Moldova.

Raportul spune că au rămas nesoluționate mai multe cazuri de tortură și relele tratamente, iar pentru încălcările din trecut a prevalat impunitatea. Dreptul la viață privată a fost compromis de o nouă lege privind serviciul de securitate și activitățile acestuia, iar discriminarea minorităților sexuale a rămas un lucru obișnuit.

În regiunea separatistă Transnistria, omorul lui Oleg Horjan, un lider al opoziției, a rămas nerezolvat. Horjan a fost un critic public al autorităților de facto și a raportat abuzurile privind drepturile omului în închisorile din regiune.

Raportul se referă și la situația Partidului Șor, declarat „neconstituțional” în vara anului trecut. Autorii documentului mai spun că deținuții din instituțiile penitenciare pentru adulți și minori au continuat să sufere din cauza supraaglomerării, a condițiilor proaste de detenție. Despre noile legi cu privire la Serviciul de Informații și Securitate în raport se menționează că „unele dispoziții legale au rămas generale și deschise pentru interpretări abuzive.”