Biserica de lemn din satul Măcăreuca, raionul Drochia, un monument ocrotit de stat, riscă să se prăbușească.

Semnalul de alarmă a fost tras de jurnalistul sorocean Vadim Șterbate, care a publicat câteva fotografii pe rețelele sociale, în care arată starea deplorabilă în care se află biserica ce datează cu anul 1793.

Șefa Direcției Cultură Drochia, Cristina Țurcanu, spune că acoperișul bisericii nu mai rezistă. Funcționara mai afirmă că autoritățile raionale încearcă de prin 2014 să găsească soluții, fiind elaborată și o schiță pentru restaurarea locașului. „Atunci costurile se ridicau la peste 3 milioane de lei”, dar campaniile de colectare de fonduri nu s-au încununat de succes.

Scurtă istorie a bisericii

Potrivit portalurilor bisericești, locașul de lemn din Măcăreuca, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, datează cu 1793 și se afla pe moșia boierului Nicolae Russo. Pe atunci era acoperită cu paie. A fost reparată în anul 1874.

Biserica de lemn a fost închisă în perioada regimului comunist. Ulterior, o parte din obiectele și icoanele bisericii și-au găsit loc de păstrare în biserica din Zguriţa, după care au ajuns într-o nouă biserică din piatră din Măcăreuca, construcția căreia a fost finalizată în 1991. Aceasta a fost deschisă în acel an, la 21 aprilie. Toți acești ani, biserica de lemn din Măcăreuca se află în stare avariată, iar din această cauză în ea nu se mai ţin slujbe.