În comuna Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești – satul de baștină al scriitorului și umoristului Gheorghe Urschi – activează mai multe instituții culturale, care promovează tradiţiile şi obiceiurile românești. Angajații din domeniul culturii spun că nu au suficiente mijloace financiare pentru a educa tinerele talente din localitate. O altă problemă e că instituțiile culturale nu au destui specialiști în domeniu.
În cadrul Casei de cultură din localitate activează trei ansambluri folclorice, cercul teatral, centrul de creație pentru copii și adolescenți, în cadrul căreia s-a format și grupul de dansatori.
Deficit de straie naționale
Nadejda Bureti este responsabilă de desfășurarea evenimentelor în cadrul Casei de cultură. Ea spune că majoritatea copiilor vor să participe la concertele și festivaluri naționale, dar și internaționale.
„Una din problemele cu care ne confruntăm este lipsa vestimentației. Avem doar câteva costume naționale, dar nu sunt îndeajuns pentru toți doritorii”, a recunoscut Nadejda Bureti.
O altă problemă cu care se confruntă tinerele talente din localitate este lipsa specialiștilor în anumite domenii ale artei.
„Eu particip la multe activități școlare și extrașcolare, frecventez cercul de dans, cânt de multe ori la evenimente. Vreau să fac ore de canto, să mă dezvolt în domeniul muzicii, însă din cauza lipsei unui specialist nu am această posibilitate. Mi-aș dori mult ca la noi în sat să fie specialiști tineri care să contribuie la dezvoltarea localității și să promoveze arta și frumosul”, a spus Iana Popescu, elevă în clasa a XII-a la liceul din Cotiujenii Mari.
Criză la Școala de muzică „Gheorghe Urschi”
O altă instituție de artă din localitate este Școala de muzică „Gheorghe Urschi”, în cadrul căreia activează taraful de muzică. Copii învață să cânte la diverse instrumente muzicale, precum țambalul, acordeonul, pianul și vioara.
Directoarea școlii de muzică „Gheorghe Urschi” susține că satul este dezvoltat în ceea ce privește domeniul cultural, însă se confruntă cu o serie de provocări.
„Școala de muzică are nevoie de specialiști tineri, ei nu vin în localitățile rurale cu părere de rău. Salariul mic este un motiv ce îi determină pe tineri să nu se angajeze ca profesori. Mulți pleacă peste hotare pentru o viață mai frumoasă. De asemenea, nu avem instrumente muzicale suficiente, sunt învechite și necesită reparație, iar pentru asta sunt necesare mijloace bănești”, a afirmat Larisa Rîbac, directoarea Școlii de muzică „Gheorghe Urschi”.
Centrul de creație umblă cu „cerșitul”
La Cotiujenii Mari activează și un Centru de creație pentru copii și adolescenți.
„Instituția noastră are un buget foarte mic, de aceea noi suntem nevoiți să apelăm la liderii din comunitate, la alți localnici, să ne susțină financiar cât de puțin posibil ca noi să putem confecționa costumele, pentru a participa la concursuri naționale și internaționale. O altă problemă a centrului este că oamenii migrează din localitate și pe an ce trece avem tot mai puțini copii”, susține Ina Scurtu, administratoarea centrului de creație.
Directoarea susține că, împreună cu administrația locală și Asociația „Răzeșii”, vor aplica la un proiect, care ar putea să le ofere resurse financiare pentru schimbarea acoperișului clădirii Centrului de creație și Școlii de muzică, ambele fiind amplasate în aceeași clădire.
Maxim Borș, corespondent comunitar
- Material realizat în cadrul Academiei de Jurnalism Comunitar, implementat de Asociația Internațională a Tinerilor în cadrul programului Youth Activation Program 3.0 cu suportul Fundației Est-Europene din resursele acordate de Suedia în cadrul Programului „Cetățeni activi, comunități prospere”