Importanța implicării tinerilor în diverse aspecte ale societății este esențială pentru dezvoltarea și progresul unei comunități. Cu toate acestea, pasivitatea tinerilor poate fi o problemă semnificativă, o realitate cu care se confruntă și tinerii din satul Nicoreni.

Un sondaj local a identificat motivele care stau la baza lipsei de implicare: descurajare din diverse cauze, lipsa de încredere în propriile capacități, lipsa informațiilor și a modelelor pozitive, precum și presiunile sociale sau condițiile socio-economice precare.

Deși provocările sunt mari, un grup de tineri din Nicoreni este hotărât să schimbe această situație. Marius, Victoria și Alexandru sunt doar câțiva dintre ei, care nu doar visează la un viitor mai bun, ci lucrează activ la construirea lui.

Marius, liderul grupului, este un mentor carismatic pentru ceilalți. Abilitățile sale de comunicare îl fac un profesor excelent, transformând lecțiile în aventuri captivante pentru cei mici. Iubit de copii, Marius știe să găsească limba comună cu aceștia și să facă învățarea distractivă.

Victoria este o tânără pasionată de natură, care militează pentru protejarea mediului. Ea organizează campanii de reciclare și de îngrijire a parcurilor. Recent, a transformat un colț al parcului central prin plantarea a sute de bulbi de narcise și puieți de pin, aducând primăvara mai devreme în localitate.

Alexandru este un promotor al artei și culturii. Cu toate obstacolele întâmpinate, el nu renunță la visul său de a aduce bucurie și inspirație în satul Nicoreni. Organizează evenimente culturale și artistice pentru a aduce oamenii împreună.

Tinerii din Nicoreni evidențiază o lipsă de oportunități de implicare și petrecere a timpului liber. Singura opțiune existentă fiind școala. Ei își doresc un centru / consiliu de tineret la nivel local, un spațiu pentru petrecerea timpului liber și învățare non-formală, precum și organizarea de activități culturale și/sau sportive.

Tinerii din Nicoreni fac un apel la autorități și la comunitate în general pentru a sprijini crearea de spații și oportunități care să încurajeze și să sprijine implicarea activă a tinerilor. Dezvoltarea abilităților de leadership, exprimarea creativității și contribuția la construirea unei societăți mai echitabile și mai prospere sunt esențiale pentru un viitor mai bun.

Alexandrina Ștefaneț,
jurnalistă comunitară din satul Nicoreni