O monitorizare a deplasărilor de serviciu în străinătate a parlamentarilor moldoveni arată că numărul acestora sunt în creștere. Respectiv, și cheltuielile suportate de stat sunt mai mari față de alte perioade.

Monitorizarea vizează a doua jumătate a anului trecut. În perioada de referință, au fost emise în total 82 de dispoziții de delegare în deplasare. Pentru aceste călătorii din bugetul Parlamentului s-au cheltuit 1,9 milioane de lei.

PAS, lider la deplasări

67% din totalul cheltuielilor au fost efectuate pentru deplasările de serviciu în străinătate ale deputaților fracțiunii PAS, 27% – pentru cele ale personalului Secretariatului Parlamentului, iar 6% – pentru deplasările deputaților din fracțiunea BCS. Deputații independenți și cei neafiliați nu au avut nici o deplasare de serviciu în străinătate.

Deputații din fracțiunea PAS dețin, atât topul deputaților cu cele mai mari cheltuieli pentru deplasări, cât și topul deputaților cu cele mai mici cheltuieli pentru deplasări. Lider în topul cheltuielilor pentru deplasări este spicherul Igor Grosu, tot el și lider al PAS; la polul opus situându-se deputatul Petru Frunze (PAS).

În ce țări au călătorit deputații

Cele mai multe au fost efectuate în SUA (7), urmate Belgia (6), România (5), Franța, Austria, Cehia, Germania și Italia (câte 3 fiecare), Georgia, Danemarca, Norvegia, Spania, Finlanda, Lituania, Polonia și Serbia (câte 2 fiecare), Estonia, Japonia, Marea Britanie, Suedia, Țările de Jos, Croația, Grecia, Macedonia de Nord, Irlanda, Portugalia, Slovacia, și Israel (câte 1 fiecare).

63% din totalul deplasărilor au fost în scop de participare la diverse evenimente regionale/internaționale (în creștere cu 8%), iar 37% au fost vizite oficiale, de studiu și de lucru (în descreștere cu 3%).