R. Moldova își va consolida reziliența în contextul intensificării fenomenelor meteorologice extreme legate de schimbările climatice, cum ar fi inundațiile și viiturile, care provoacă pierderi de vieți omenești și daune materiale.

Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), unitatea operațională a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, oferă aproximativ 4 milioane de euro pentru a construi sisteme naționale de monitorizare hidrometeorologică și de avertizare timpurie și pentru a aplica o abordare integrată a managementului resurselor de apă la cinci bazine hidrografice.

Fondurile sunt oferite prin intermediul proiectului PNUD „Reabilitarea infrastructurii hidrologice pentru atenuarea vulnerabilității la evenimentele extreme determinate de schimbările climatice în R. Moldova”, care va fi implementat până la sfârșitul anului 2027.

„Vom contribui la atenuarea riscului de inundații pentru cel puțin 65.000 de persoane din zone care sunt direct expuse pericolelor de inundații”, a menționat Daniela Gasparikova, Reprezentanta rezidentă PNUD în R. Moldova.

Deoarece vulnerabilitatea climatică a locuitorilor rurali depinde în mare măsură de integritatea și funcționalitatea barajelor și a digurilor de-a lungul cursurilor de apă din bazinele hidrografice din Moldova, proiectul va efectua o analiză în fiecare dintre cele cinci zone pilot (Copăceanca, Soloneț, Bahu, Ialgug și Lăpușna), va identifica infrastructura cu risc ridicat de defecțiune și va propune măsuri de remediere.

Sistem de avertizare și prognozare a inundațiilor

De asemenea, va fi proiectat un sistem de avertizare timpurie și prognozare a inundațiilor/viiturilor, care va fi implementat în zonele pilot, atrăgând atenția la diferite procese și la riscurile existente de inundații. Pentru aceasta, vor fi instalate trei stații meteorologice și cinci stații hidrologice, care vor fi incluse în rețeaua de monitorizare existentă.

Proiectul va susține modificarea cadrului de reglementare care asigură funcționarea în siguranță a infrastructurii hidrologice în Moldova: metodologii, protocoale și standarde.

La nivel local, cele cinci comunități beneficiare vor fi asistate să pună în practică planuri participative de management al bazinelor hidrografice, care se concentrează pe reducerea riscului de inundații. Vor fi oferite mici granturi pentru activități precum reîmpădurirea, restaurarea zonelor umede, conservarea solului, agro-silvicultură etc.