Aplicația are denumirea „Silverlink: aplicația ta la orice vârstă”. Ea a fost declarată câștigătoarea Hackathon-ului „Tineri pentru vârstnici: împotriva singurătății”, care s-a desfășurat recent la Chișinău.

Așadar, echipa învingătoare a fost desemnată echipa „Pinguinii”. Ea a impresionat juriul cu cea mai bună, inovativă, aplicabilă, cost-eficientă și sustenabilă soluție adaptată nevoilor vârstnicilor și a obținut marele premiu de 15.000 de dolari pentru dezvoltarea în continuare a prototipului.

Aplicația „Silverlink” destinată persoanelor vârstnice urmează să fie dezvoltată în următoarele șase luni și face parte din acțiunile ce contribuie la realizarea Programului Național pentru îmbătrânire activă și sănătoasă 2023-2027.

Soluția propusă de echipa câștigătoare, „Silverlink”, este o aplicație prietenoasă, ușor de utilizat, concepută special pentru vârstnici, pentru a-i conecta cu cei dragi, a-i ajuta să-și redescopere pasiunile și a explora noi interese. Aplicația este un asistent de Inteligență Artificială pentru toți vârstnicii, care ajută inclusiv persoanele în vârstă cu competențe digitale mai limitate.

Discuția dintre utilizator-asistent decurge prin intermediul mesajelor vocale, asistentul preia cuvintele utilizatorului, le convertește în text, transmite textul API-ului, obține un răspuns sub formă de text și expediază răspunsul către utilizator în forma unui mesaj vocal citit de asistentul de Inteligență Artificială.

Printre funcționalitățile importante ale acestei aplicații se numără împărtășirea stării de spirit, încărcarea fotografiilor de la activități, acces la știrile locale, posibilitatea de a purta conversații cu cei dragi.

La Hackathonul „Tineri pentru vârstnici: împotriva singurătății” au participat peste 50 de tineri specialiști IT, majoritatea studenți la Universitatea Tehnică din Moldova. Aceștia s-au reunit în zece echipe, care au fost ghidate de mentori.

Evenimentul a fost organizat de UNFPA Moldova, Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale, Fundația Moldcell și Proiectul Tehnologiile Viitorului și a fost finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.