Guvernul Japoniei a anunțat o contribuție de 500.000 de dolari către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) pentru sporirea rezilienței sectorului agricol moldovean la schimbările climatice și la dezastrele care afectează activitățile generatoare de venituri.

Proiectul „Îmbunătățirea securității umane în Moldova prin reziliența agroalimentară la intensificarea șocurilor externe și climatice”, cu o durată de un an, va facilita accesul la tehnologii și expertiză pentru modernizarea sistemelor de monitorizare agrometeorologică și hidrologică.

Se urmărește îmbunătățirea calității datelor care contribuie la planificarea agricolă și la atenuarea pericolelor climatice și vor fi consolidate sistemele de avertizare timpurie pentru sectorul agricol.

Ce se va face în proiect și care sunt așteptările

Serviciul Hidrometeorologic de Stat va beneficia de sprijin la modernizarea rețelei de monitorizare agrometeorologică – stații meteorologice automate. Posturile agro-meteorologice existente vor fi dotate cu sisteme automate de observare cu senzori care vor urmări mai multe variabile: viteza și direcția vântului; temperatura și umiditatea aerului; precipitațiile; presiunea aerului; radiația ultravioletă; durata de însorire; temperatura solului; umiditatea solului; grosimea stratului de zăpada; cantitate de apă acumulată în frunze; camera video (pentru observarea vremii în timp real și monitorizarea etapelor de creștere a plantelor).

Extinderea și automatizarea observațiilor hidrometeorologice vor îmbunătăți capacitățile de prognoză a inundațiilor și secetei, fapt care va ajuta la garantarea că datele hidrologice, prognozele și avertismentele adecvate (pentru viituri și inundații) sunt disponibile tuturor agențiilor naționale relevante și populației, inclusiv fermierilor, pentru a reduce și atenua daunele aduse populației și afacerilor.

Profesioniștii moldoveni din domeniul serviciilor climatice vor învăța din experiența Japoniei, care este lider global în inovarea, dezvoltarea și implementarea unui sistem eficient de avertizare timpurie. Transferul de experiență din partea Japoniei va permite utilizarea instrumentelor și metodologiilor moderne de analiză a datelor.

Cel puțin șapte centre raionale vor fi asistate să elaboreze planuri de adaptare la schimbările climatice și de reducere a riscului dezastrelor. Totodată, pentru a sprijinii eforturile de adaptare la schimbările climatice, cel puțin 20 de reprezentanți ai autorităților publice locale vor fi informați și instruiți cum să obțină finanțări pentru acțiuni climatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.