USAID a lansat un program de granturi prin intermediul Programului Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA), care prevede finanțarea inițiativelor ce vor ajuta în special întreprinderile mici și mijlocii să înțeleagă și să implementeze principiile de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (REP).

Activitățile desfășurate cu suportul granturile urmează să contribuie la îmbunătățirea mediului de afaceri, a investițiilor și a climatului comercial în Moldova.

Responsabilitatea Extinsă a Producătorului ține de răspunderea producătorului asupra produselor până la etapa post-consum bazată pe principiul „Poluatorul plătește”.

În R. Moldova, REP este prevăzută de o lege din 2016, care vizează gestionarea a cinci fluxuri deșeurilor (baterii și acumulatoare, echipamente electrice și electronice, vehicule, uleiuri și ambalaje) și obligă producătorii să preia și să recicleze produsele lor. Această politică obligă producătorii să gestioneze deșeurile pe tot parcursul ciclului de viață al produsului, de la fabricație până la eliminare, prin acțiuni individuale sau colective.

Valoarea fondului de granturi este de 150.000 USD, iar finanțarea poate fi acordată ONG-urilor, organizațiilor de business, dar și grupurilor de experți.

Activitățile organizate în cadrul grantului vor fi planificate pentru o perioadă de 12 luni și pot include organizarea de sesiuni de instruire destinate antreprenorilor pentru a explica prevederile legale și obligațiile lor. În acest sens pot fi organizate sesiuni de instruire, produse și difuzate materiale informative, ghiduri video, podcasturi, infografice în limba română și rusă etc.

Cererile de granturi sunt acceptate până la data de 4 martie 2024, în format electronic, iar descrierea integrală a programului de granturi este disponibilă AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.