Bibliotecara Diana Odobescu a primit cu tristețe vestea că gimnaziul din Ohrincea raionul Criuleni urma să fie închis.

„Nu-mi puteam închipui cum școala în care am învățat eu și o mulțime de elevi ca mine nu va mai funcționa. Pentru mine personal asta-i o tragedie, doar se știe foarte bine că satul fără școală, fără de grădiniță moare”, ne-a declarat bibliotecara.

Diana Odobescu a lucrat la biblioteca din Ohrincea timp de 25 de ani. În acest timp, a văzut cum școala din sat a devenit un centru important al comunității, unde copiii se întâlneau să învețe și să socializeze.

„În fiecare zi când mergeam la serviciu și treceam pe lângă fostul gimnaziu mă învăluia așa o tristețe, nu-mi venea să cred că nu se mai aud acele glasuri de copii, că nu-i acea agitație care era în curtea școlii”, a spus bibliotecara.

În urma închiderii gimnaziului, biblioteca a fost afectată semnificativ. Numărul de vizitatori a scăzut, iar bibliotecara a avut de depus mai mult efort pentru a atrage copiii la lectură.

„Copiii, la fel, la început veneau foarte puțini la Bibliotecă și am început să-i atrag din nou. Fie că puneam la cale niște activități interesante care să le placă, fie că procuram cărțile pe care doreau să le citească, și iată așa, încetișor, am ajuns ca biblioteca să fie din nou plină ca pe timpurile când gimnaziul funcționa și era alături”, a spus Diana Odobescu.

Acum, bibliotecara este mulțumită că elevii s-au acomodat la noua lor școală și că îi poate ajuta cu ceea ce au nevoie.

„Sunt dispusă să-i ajut cu ce pot, căci au foarte multe proiecte de făcut. Le pun la dispoziție toate cele necesare: computere, imprimantă, diferite cărți sau documente istorice. Mă bucur când aud: „Mulțumesc. Ce făceam noi, dacă nu era biblioteca aceasta? Unde ne făceam temele pe acasă?”, a spus bibliotecara.

Diana Odobescu este un exemplu de devotament și pasiune pentru profesie. Ea a reușit să transforme biblioteca într-un loc important pentru comunitatea din Ohrincea, chiar și în condițiile dificile create de închiderea gimnaziului.

Patricia Țîgănaș,
corespondentă comunitară din satul Ohrincea, raionul Criuleni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.