vineri, iunie 14, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Pădurea din Hrușova dispare: tăierile masive de copaci provoacă nemulțumirea localnicilor

Acasă Articole Altele Pădurea din Hrușova dispare: tăierile masive de copaci provoacă nemulțumirea localnicilor

O controversă a izbucnit în satul Hrușova din raionul Criuleni, unde o tăiere masivă de copaci a stârnit nemulțumirea localnicilor. Autoritățile intenționează să elimine peste 1.500 de arbori, considerându-i bătrâni sau bolnavi, dar sătenii susțin că au fost tăiați și copaci tineri, viguroși.

Pădurea, cunoscută de localnici ca „Pădurea cu salcâmi”, era un loc apreciat pentru relaxare și odihnă. Diana Manoli, o locuitoare a satului, povestește cu regret cum a descoperit recent o zonă devastată: „Pe timpuri era un loc numai bun pentru odihnă, dar din ceea ce a fost a rămas doar o tristă amintire.”

Nemulțumirea este împărtășită și de alți locuitori ai comunei, care afirmă că au încercat, fără succes, să discute problema cu responsabilii de protecția mediului.

Reprezentanții Ocolului Silvic Criuleni susțin că tăierea este legală și necesară pentru întinerirea pădurii. Șeful Ocolului Silvic, Sergiu Stepaniuc, declară: „Ei au ajuns la vârsta exploatabilității. La moment ei au în jur de 35 de ani. Pentru salcâmi, la 25-30 de ani este vârsta exploatabilității. Tulpinile jos sunt verzi, dar sus e uscat. Noi ca să nu pierdem capacitatea arborilor de a regenera, rădăcinilor care sunt în sol, se intervine cu tratamentul dat.”

Planul prevede tăierea a 1.561 de arbori, iar lemnele vor fi distribuite locuitorilor din Hrușova, Goianul Nou, Ciorescu și Stăuceni.

Situația din Hrușova evidențiază o problemă mai largă: echilibrul fragil dintre exploatarea forestieră și conservarea mediului. Tăierile masive pot avea consecințe negative semnificative asupra biodiversității și echilibrului ecologic, iar transparența și implicarea comunităților locale în luarea deciziilor sunt esențiale pentru o gestionare durabilă a pădurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -