duminică, iulie 14, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Izbiște Izvar Fest: O sărbătoare a tradițiilor și a comunității

Acasă Articole Altele Izbiște Izvar Fest: O sărbătoare a tradițiilor și a comunității

Sâmbătă, 20 ianuarie, a avut loc a V-a ediție a festivalului local „Izbiște Izvar Fest”, un eveniment care a reunit locuitorii comunei Izbiște din raionul  Criuleni pentru a celebra patrimoniul cultural și gastronomic local, precum și tradițiile de iarnă.

Festivalul a debutat cu un cuvânt de deschidere din partea primarului Ion Plămădeală, care a subliniat importanța acestui eveniment ca „carte de vizită” a localității și ca o modalitate de a celebra identitatea locală.

Pe scena din parcul din fața Casei de cultură au urcat diverse colective din Izbiște și din localitățile vecine, oferind un program bogat în muzică tradițională, colinde și urături. Atmosfera a fost completată de expoziții inedite de murături, bucate tradiționale și izvar, oferind o incursiune în bogăția culinară a zonei.

Două concursuri au stârnit interesul publicului: „Murătura anului” și „Cel mai bun izvar”. Câștigătoarea concursului de murături a fost dna Valentina Chetrean, iar „Cel mai bun izvar” a fost declarat cel pregătit de către colectivul Întreprinderii Municipale „Izbiște Comun Sevice”, condus de dl. Dumitru Verdeș.

Secretul izvarului câștigător: „Izvarul l-am pregătit din poamă aleasă, crescută pe meleagurile Izbiștei, din via sădită încă de bunelul meu. Vinul e făcut din struguri de Crască și Tărasă, soiuri vechi autohtone, la care țin foarte mult și la care am adăugat gutuie, mere, piper negru, cuișoare”, a dezvăluit dl. Verdeș.

Festivalul s-a încheiat cu un concert susținut de interpretele Doina Arseni și Doinița Gherman din Chișinău, oferind un final festiv și memorabil pentru toți cei prezenți.

Izbiște Izvar Fest a demonstrat încă o dată că este un eveniment important pentru comunitatea locală, contribuind la consolidarea identității culturale și la promovarea tradițiilor locale.

Cătălin Rusu, jurnalist comunitar din satul Izbiște, raionul Criuleni 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -