O sinteză a Delegației Uniunii Europene la Chișinău arată că R. Moldova a beneficiat, anul trecut, de o asistență substanțială de fonduri europene.

Astfel, 75 de milioane de euro au fost alocate pentru modernizarea a zece spitale raionale, iar de 8 milioane de euro beneficiază antreprenorii în perioada 2023-2026. 16,5 milioane de euro este suma creditelor UE pentru finanțarea a 109 de inițiative ale agricultorilor moldoveni.

Sursa citată mai precizează că 6,4 milioane de euro au fost redirecționate pentru lucrările de protejare ale patrimoniului cultural, iar asistența macrofinanciară pentru Moldova a fost majorată cu 145 de milioane de euro, aproape dublu comparativ cu fondurile anunțate anterior.

Sinteza notează că 895 de mii de cetățeni au beneficiat de compensații pentru energia termică, electrică și combustibili solizi.

Printre beneficiile de care s-a bucurat R. Moldova este și faptul că R. Moldova este prima țară din afara UE care a primit acces la Mecanismul pentru interconectarea Europei. Totodată, ea a devenit parte a Mecanismului de Protecție Civilă, iar în plan comercial, statisticile arată că 64% dintre exporturile moldovene au ajuns pe piețele europene în primele nouă luni ale anului 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.