Cetățenii moldoveni care vor călători în Uniunea Europeană (UE) vor beneficia de aceleași tarife pentru serviciile mobile ca și acasă, procedura fiind valabilă și pentru călătorii europeni în R. Moldova.

Decizia de a încorpora serviciile de roaming în Acordul de Asociere dintre UE și Moldova a fost adoptată de Comisia Europeană, pe 1 septembrie curent, și vine în urma unui angajament comun al operatorilor de telecomunicații din UE și Moldova de a reduce voluntar tarifele de roaming, din 1 ianuarie 2024.

Adăugarea Republicii Moldova în zona „roam like at home” a UE este una dintre acțiunile cheie ale Planului de Acțiune de Prioritate UE-Moldova, convenit în iunie 2023.

Propunerea va fi acum analizată de către Consiliul Uniunii Europene. După aprobarea Consiliului, urmează să fie luată o Decizie Comună de către Comitetul de Asociere UE-Moldova în cadrul Configurației pentru Comerț, cu scopul de a actualiza Anexa la Acordul de Asociere pentru a include cea mai recentă legislație a UE privind telecomunicațiile și serviciile poștale. După ce legislația UE relevantă va fi implementată în R. Moldova, atunci țara noastră și UE vor putea să ofere serviciile „roam like at home”.

Acordul de Asociere, inclusiv Zona de Comerț Liber și Cuprinzător (DCFTA) între UE și Moldova, a fost semnat în iunie 2014 și a fost în vigoare deplină din iulie 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.